• NATLAKKEN

MEER OVER NATLAKKEN

Natlakken, ook wel verfspuiten of coaten genoemd, is een proces waarbij automatisch of handmatig een vloeibare verf in één of meerdere lagen wordt aangebracht op producten.

De lak wordt met een spuitinstallatie en lucht verspoten op het product. Dit kan onder lage druk, maar ook onder hoge druk, afhankelijk van het soort verf en de te spuiten onderdelen. Een lak kan oplosmiddelhoudend of watergedragen zijn. Bij laatstgenoemde worden geen organische oplosmiddelen meer gebruikt, maar is water de drager van het product.

Na het aanbrengen van een laksysteem krijgt elk product de tijd om uit de dampen en uit te harden. Dit uitharden gebeurt in een droogkamer waar het product door middel van warme lucht geforceerd wordt uitgehard. De vaste bestanddelen die over blijven vormen dan de uiteindelijke verflaag.

Producten worden vaak eerst voorzien van een primerlaag. Daarna krijgen de producten de gewenste aflak in de juiste kleur.

Ik wil graag meer weten over natlakken

VOORDELEN NATLAKKEN

Natlakken biedt een aantal voordelen ten opzichte van poedercoaten:

  1. Natlakken biedt een breder scala aan kleuren en afwerkingen, waardoor het geschikter is voor producten die een specifieke kleur of afwerking vereisen.
  2. Natlakken is flexibeler dan poedercoaten, omdat het gemakkelijker te repareren of aan te passen is.
  3. Natlakken is geschikter voor producten met complexe geometrieën of onregelmatige oppervlakken, omdat het gemakkelijker is aan te brengen, en minder kans op ongelijke dekking heeft.
  4. Omdat het uitharden op een lage temperatuur gebeurt (+/- 30-40 graden) zijn producten die voorzien zijn van schuimen/ isolatiematerialen ook te lakken.

VERSCHILLENDE METHODES

Bij natlakken zijn meerdere uithardingmethodes mogelijk. De meestvoorkomende lakken zijn:

LUCHTDROGENDE LAKKEN

Lakken die zonder extra toevoeging van een verharder-component drogen door zuurstofopname (luchtdrogend).

MEERCOMPONENTEN LAKKEN

Lakken waarvan de basiscomponent niet uit zichzelf uithardt, maar waarbij onder invloed van een verharder een chemische reactie op gang wordt gebracht die zorgt voor het uitharden van de lak.

MOFFELLAKKEN

Lakken die onder invloed van een relatief hoge temperatuur (vanaf 170 graden) uitharden.

IJdema Coating

Onderdeel van de Intal Groep

© 2024 IJdema Coating B.V.